Comunicat Presa Sport PALMARES MINCINOS LA FRAS – RALIUL BRASOVULUI

PALMARES MINCINOS LA FRAS – RALIUL BRASOVULUI

In urma informatiilor difuzate in spatiul public de catre FRAS prin care se anunta ca Raliul Brasovului a ajuns la a 50-a editie, dorim sa facem urmatoarele precizari:

In anul 1971, la Brasov, a fost organizata, de catre Automobil Clubul Roman, prima editie a Raliului Zapezii, competitie devenita ulterior Raliul Brasovului, denumire ce a fost impamantenita din cauza faptului ca acest eveniment avea loc in judetul Brasov.

Cu toate ca, istoric vorbind, s-a consemnat faptul ca aceasta competitie ar fi debutat in anul 1969, sub denumirea de ”Raliul Narciselor”, Raliul Zapezii din anul 1971 este precursorul actualului Raliu al Brasovului, toate aceste evenimente fiind organizate de catre Filiala Judeteana ACR Brasov.

In ceea ce priveste faptul ca FRAS isi aroga dreptul neintemeiat asupra palmaresului acestei competitii (a 50-a editie), facem precizarea ca aceasta informatie este falsa, deoarece FRAS a fost infiintata in anul 2008.

De asemenea, dorim sa ne exprimam ingrijorarea cu privire la accidentul grav produs pe PS2, in care un membru al echipajului bulgar a fost grav ranit, fiind necesare interventii de descarcerare si transport aerian a victimei.

Trebuie amintit faptul ca, avand in vedere caracterul exclusiv national al acestei competitii, participarea echipajelor straine este neconforma cu normele internationale din acest sport.

Realizarea, pre-eveniment, a analizelor de siguranta care au drept scop eliminarea sau reducerea riscurilor de vatamare grava sunt obligatorii si trebuie efectuate conform normelor de siguranta ale FIA.

Automobil Clubul Roman, in calitate de Autoritate Sportiva Nationala (ASN) pentru Romania, conferita de catre Federatia Internationala a Automobilului (FIA) nu a fost informat de catre FRAS cu privire la respectarea tuturor normelor de siguranta ale FIA si nici nu a fost incunostintat de faptul ca evaluarile de risc au fost realizate in conformitate cu normele internationale de siguranta ale FIA.

Pentru informarea publicului si a fanilor motorsportului, orice sector de drum care prezinta un grad ridicat de risc de vatamare (in acest caz este vorba de un cap de pod) trebuie analizat si este obligatorie implementarea tuturor masurilor necesare pentru eliminarea sau, daca nu este posibil, a reducerii unor astfel de riscuri.

Facem precizarea ca FRAS nu are afiliere si reprezentare internationala si, prin urmare, orice afirmatie ca regulamentele evenimentelor aflate sub egida FRAS respecta Codul Sportiv International FIA, nu trebuie luata in considerare de catre public atata timp cat aceste documentatii nu sunt avizate de catre Autoriratea Sportiva Nationala indreptatita sa certifice respectarea unor astfel de norme.

De altfel, atunci cand Automobil Clubul Roman a solicitat sprijinul MTS, deoarece FRAS nu respecta Codul Sportiv International al FIA, Ministrul Tineretului si Sportului a raspuns ACR-ului ca ”trebuie ca ACR sa se inteleaga cu FRAS”, ca si cand regulamentele sportive sunt obiect de negociere si nu de respectare.

 

Biroul de Presa

al Automobil Clubului Roman