Comunicat Presa Sanatate Luna Mondială de Luptă Împotriva Cancerului Pulmonar

Luna Mondială de Luptă Împotriva Cancerului Pulmonar

Medicii radiologi avertizează: 75% din pacienții cu cancer pulmonar ajung târziu la medic. CT-ul este investigația recomandată pentru diagnosticarea celui mai agresiv tip de cancer

  • Majoritatea pacienților cu cancer pulmonar sunt diagnosticați în stadiile 3 și 4;
  • Screeningul pulmonar prin CT poate reduce rata de mortalitate prin identificarea bolii într-un stadiu timpuriu.

București, 03.11.2021: Cancerul pulmonar este una din cele mai răspândite și agresive forme de cancer, având drept cauză principală fumatul. Anual, circa 12.000 de români sunt diagnosticați cu această afecțiune, iar trei sferturi dintre pacienți ajung la medic în stadii prea avansate pentru a putea fi salvați. În Luna Mondială de Luptă Împotriva Cancerului Pulmonar, medicii radiologi Medima Health atrag atenția asupra importanței screeningului persoanelor cu risc, pentru depistarea timpurie a cancerului pulmonar și creșterea șanselor de vindecare.

De ce este important screeningul pulmonar și cui este recomandat?

Cancerul pulmonar este cea mai letală afecțiune oncologică la nivel european, provocând mai multe decese anual decât cancerul de colon, de sân și de prostată combinate. Gradul său ridicat de mortalitate este asociat cu manifestarea târzie a simptomelor (tuse persistentă, infecții toracice etc.), când afecțiunea deja a progresat semnficativ. Rata de supraviețuire la 5 ani a pacienților în stadiu avansat de boală este de doar 4%.

În comparație, atunci când este diagnosticat în stadiu incipient, cancerul pulmonar este curabil, rata de supraviețuire la 5 ani a pacienților ajungând la 75%. Screeningul reprezintă investigarea preventivă a sănătății plămânilor, cu scopul de a depista cancerul în faza precoce, când tratamentele pot avea rezultate mai bune și pot chiar vindeca boala, îmbunătățind calitatea vieții pacientului și reducând costurile medicale.

Screeningul pentru cancer pulmonar este indicat persoanelor cu vârste de peste 50 de ani, fumători activi sau celor care au renunțat la fumat în ultimii 15 ani.

„Cancerul pulmonar rămâne afecțiunea malignă cu cea mai ridicată rată de mortalitate, ca urmare a diagnosticării tardive. Investigarea imagistică preventivă a persoanelor cu risc în combinație cu renunțarea la fumat ar putea salva multe vieți, reducând incidența acestei boli. Este important ca pacienții să fie informați despre beneficiile screeningului pulmonar și, în urma consultului cu un medic specialist, să efectueze o investigație dde computer tomograf (CT)”, afirmă Prof. Univ. Dr. Gheorghe Iana, Directorul Medical Medima Health. 

În ce constă screeningul pulmonar?

Investigația cu eficiență demonstrată prin studii pentru screeningul cancerului pulmonar este CT-ul cu doză redusăss de radiații. Aceasta are precizie de 4 ori mai ridicată decât o radiografie toracică în depistarea precoce a cancerului.

Examinarea CT furnizează imagini detaliate ale țesutului pulmonar, pe care un radiolog le va analiza pentru a descoperi eventuale anomalii. O „pată” pe plămâni evidențiată imagistic indică prezența unui nodul pulmonar, care necesită monitorizare. În funcție de dimensiune și de evoluția ulterioară, acesta poate fi un semn al unei leziuni oncologice sau al altor afecțiuni (formațiuni benigne, țesut cicatrizat în urma unei infecții etc.)

Screeningul pulmonar implică riscuri?

CT-ul este o investigație care utilizează radiații X pentru a obține imagini de înaltă rezoluţie ale organelor interne. În cazul screeningului pulmonar, doza de radiații folosită este cu 90% mai mică (<1,5 mSv) față de o examinare CT cu doză completă, riscul de a cauza apariția unui cancer fiind unul extrem de scăzut.

Pentru a veni în sprijinul pacienților predispuși riscului de a dezvolta cancer pulmonar, rețeaua de excelență în imagistică medicală și radiologie Medima Health realizează investigații de screening pulmonar în cele 6 clinici din București și din țară. Pacienții pot beneficia de o evaluare corectă a sănătății pulmonare, realizată cu echipamente CT de ultimă generație, de către medici radiologi cu experiență.

Despre Medima Health

Medima Health este o rețea națională de clinici de excelență în imagistică medicală și radiologie, care oferă servicii de RMN/CT/PET-CT. Având 6 clinici moderne operaționale și planuri de dezvoltare ambițioase pentru România, Medima Health asigură pacienților acces la investigații imagistice de înaltă performanță, realizate cu tehnologii moderne, la prețuri accesibile și fără perioade lungi de așteptare. Echipa Medima este formată din medici radiologi reputați, sub coordonarea Prof. Univ. Dr. Gheorghe Iana, radiolog român proeminent și director medical al rețelei. În septembrie 2020, Medima Health s-a asociat cu fondul românesc de private equity, Morphosis Capital, pentru un proiect de expansiune la nivel național.