Comunicat Presa ONG Finalizarea activității „Fii antreprenor - Promovează meșteșugurile!”

Finalizarea activității „Fii antreprenor - Promovează meșteșugurile!”

  • Comunicat Presa ONG

     Asociaţia PRO ROMA a desfășurat în cadrul proiectului 2024-1-RO01-KA151-YOU-000215708, activitatea Youth exchange „Fii antreprenor - Promovează meșteșugurile!”, înperioada 10.10.2024 – 20.10.2024

     Proiectul este finanţat de către Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și formării Profesionale (AN), în cadrul apelului de propuneri Erasmus+ KA151-YOU-2024

     Proiectul se desfășoară în perioada 01.06.2024 – 31.08.2025

     Schimbul de tineri s-a desfăşurat în Tabăra „La pădure”, din localitatea Brebu, județul Caraș Severin, unde au participat 33 de persoane din Macedonia, Cehia, Turcia, Lituania şi România.

     Acest proiect a oferit participanților exemple de activități independente care vor stimula antreprenoriatul. Ele oferă tinerilor posibilitatea de a-și conștientiza abilitățile, ceea ce îi va motiva să urmeze o cariera în antreprenoriat.

     Grupul ţintă al proiectului a vizat tinerii cu vârsta cuprinsă între 17 şi 25 de ani, cu oportunităţi reduse din medii defavorizate cu dificultăţi geografice, economice, diferenţe culturale, grupuri etnice minoritare (romii).

     Obiectivele activitatii au fost:

Ob1. Îmbunătățirea cunoștințelor a 30 de tineri participanți despre antreprenoriat și Erasmus+ pe parcursul tuturor fazelor proiectului.

Ob2. Implicarea a 30 de tineri în activități artizanale rurale și cetățenie activă.

Ob3. Încurajarea tinerilor participanți să devină cetățeni activi, independenți, care își pot atinge potențialul maxim depășind orice bariere.

Ob4. Promovarea integrării sociale virtuale pentru a crește oferta de dezvoltare personală pentru tinerii participanți.

     Acestea vizează îndeplinirea următoarelor obiective din acreditarea Erasmus+ în domeniul Tineretului:

Ob.1 Îmbunătățirea abilitatilor de alfabetizare digitală si conectivitatea socială a tinerilor romi prin proiecte axate pe educatia digitală și activitati online de construire a comunității în rândul tinerilor. 

Ob.3 Pe parcursul proiectelor din acreditare, dezvoltarea spiritului antreprenorial a tinerilor, in special asupra celor din comunitatea roma și din alte grupuri dezavantajate.

Ob.4 Incurajarea tinerilor, indeosebi cei din comunitatea roma și din grupurile dezavantajate, pentru a deveni cetățeni activi și implicați în comunitate pe parcursul proiectelor din acreditare.

     Parteneri în cadrul acestei activitati au fost următoarele organizaţii internaţionale:

- Zdruzenie Centar Za Inicijativi I Akcija Gostivar (Macedonia)

- Association For Sustainable Development Sfera International Bitola (Macedonia)

- ASOCIACIJA TAVO EUROPA (Lituania)

- Tmelník z.s. (Cehia)

- Kargenc Çevre Spor Kulübü (Turcia)

     Un schimb intercultural în care tinerii și-au exprimat nu doar ideile ci și cultura, tradiția. Serile culturale s-au desfășurat cu muzică tradițională, cu dans, cu rețete culinare specifice fiecărei țări. Tinerii au venit cu informații despre țara lor și au împărtășit experiențe. Participanții s-au implicat în atelierele de lucru, au îmbinat munca și voia-bună astfel încât au dat idei de afaceri inedite, realiste, gata de aplicat, fără costuri mari.

     Această mobilitate care a adunat participanți diferiți, ne-a ajutat să constatăm că tinerețea, chiar dacă se presupune că ar fi lipsită de experiență, divesitatea culturală, aduce un potențial enorm, aduce noutate, inventivitate, implicare și putere de schimbare. Participanții s-au întors în țările lor cu o formare care i-a antrenat pentru viața, i-a antrenat în a se descurca și de a fi proprii lor stăpâni.