- comunicat de presa, news release, media release
Comunicat Presa ONG “Cross-Culture Cooperation and Solidarity II - final de proiect
In perioada 01.06.2023 - 31.12.2024, Asociatia Pro Roma a derulat proiectul “Cross-Culture Cooperation and Solidarity II” finanţat de Comisia Europeana prin programul Corpului European de Solidaritate având nr. 2023-1-RO01-ESC51-VTJ-000137558.
Prin implementarea acestui proiect am dorit să creștem gradul de conștientizare cu privire la provocările cu care se confruntă aceste grupuri de oameni și care le influențează procesul de a deveni cetățeni activi.
Una dintre principalele cauze identificate este lipsa resurselor atât financiare, cât și educaționale. De asemenea, prin acest proiect, ne-am propus să construim o punte interculturală între tinerii romi și ne-romi, care să dea un exemplu de cooperare fructuoasă, incluziune și responsabilitate pentru alte persoane, comunități și țări.
Obiectivele proiectului:
1. Promovarea educației referitoare la igienă, reciclare și impactul acestora asupra mediului și sănătății.
2. Promovarea oportunităților ESC și Erasmus+ în rândul tinerilor din grupurile dezavantajate pentru facilitarea incluziunii.
3. Promovarea angajamentului civic și a cetățeniei active în rândul voluntarilor și al comunității de romi prin intermediul artelor vizuale.
Au fost derulate activitati individuale, de grup si de echipa la care au contribuit voluntari
Obiectivele au fost atinse prin activitatile derulate, impreuna cu voluntarii care au venit sa din Azerbaijean, Republica Moldova, Maroc si Romania. Voluntarii au avut stagii de voluntariat de 6 luni si 12 luni. Activitatile s-au desfasurat la Scoala Gimnaziala Zmeu, din satul Zmeu, comuna Lungani, judetul Iasi, nu intamplator alegand aceasta localitate pentru activitatile de voluntariat, aici fiind comunitatea cu ponderea cea mai mare de etnici romi din judetul Iasi.
Printre activitati mentionam cele non-formale precum actiunile ecologice, ateliere de creatie, ateliere de lectura si caligrafie, workshop-uri pentru promovarea oportunitatilor ESC si Erasmus+, jocurile de rol, piesa de teatru, expozitii cu prezentare, spectacole, etc.
Rezultatele concrete ale proiectului si impactul acestora asupra comunitatii au fost urmatoarele:
1. Implicare instituționala - școala colaborează mult mai strâns cu noi; autoritatea locală ajută la derularea activităților oferind sprijin la evenimente;
2. Spirit civic-comunitatea se implică în activități, trecând astfel de la atitudinea de "nouă ce ne dați?" sau " ce avem de câștigat", la participare activă, la ajutor necondiționat. Am creat un spirit comunitar la care nu se aştepta nimeni;
3. Relansarea meșteșugurilor - am scos copii si cadrele didactice dintr-o rutină care nu le era deloc benefică şi am adus noutate în activitățile din şcoală/sat. Am atras copiii în lucrul meştesugăresc, copiii ştiu acum ce înseamnă să protejezi mediul, să fii activ;
4. Schimbarea mentalitatii/vietii - Profesorii au o altfel de atitudine. Sunt deschişi să colaboreze, vin şi ei cu idei, ne oferă spaţiu de lucru, ne susţin. Tinerii au renuntat la conditii, pretentii, la celibat si s-au casatorit. Stagiul de voluntar a determinat voluntarii sa fie hotarati, sa stie ce vor, sa nu le fie teama, sa fie dispusi sa lupte, sa fie ei insisi.
5. Multiplicarea activitatilor - activităţile au devenit cunoscute/apreciate la nivel de judeţ, avand solicitari de extindere a activitatii in oraşul Iaşi, respectiv Şcoala I.C.Stefănescu. De altfel, 2 tineri voluntari participanti, din R. Moldova, au infiintat un ONG prin care isi continua activitatea inceputa promovand activitatile Corpului European de Solidaritate.
6. Dezvoltare personala - activitatile au antrenat la copii rabdarea, increderea in sine, dezvoltarea comunicarii, dezvoltarea capacitatii de intelegere mai ales a continutului unui cuvant, esenta unei comunicari (cursul de lectura); cursul de caligrafie care presupune o infrumusetare a scrisului care determina la randului o infrumusetarea a sufletului, o eleganta in gesturi, in comunicare; astfel, s-a putut observa la copiii care au exersat caligrafia, o schimbare de atitudine, in sens pozitiv; astfel, pentru incluziune sociala este nevoie de o comunicare, tinerii au nevoie in primul rand sa stie cum sa comunice, cum sa se exprime potrivit; Cursul de pictura a ajutat copiii sa isi descopere abilitatile, sa se exprime in desen; Cursul de tesatorie a ajutat tinerele nu numai sa faca lucruri frumoase ci sa fie cat se poate de feminine, de centrate pe frumos, spre un mestesug care il pot practica toata viata fara costuri mari; Cursul de cojocarit, curs in care au fost implicati mai ales baietii, un curs surprinzator pentru toata lumea deoarece pe langa faptul ca au descoperit ca au abilitati in a face bundite din cojoc, un mestesug uitat demult, au constientizat ca prin practicarea acestuia isi pot castiga existenta, fac lucruri noi si frumoase care sunt cautate; astfel, tinerii se pot orienta profesional spre mestesuguri care presupun folosirea resurselor din comunitatea lor, fara sa fie nevoiti sa emigreze in alte zone. Astfel, putem spune ca s-au intrepatruns in aceste activitati deoarece tinerii nu numai ca invata un mestesug care ii orienteaza profesional si ii ajuta sa se includa social, dar folosesc resursele naturale ale zonei, pot recicla si crea produse cautate pe piata.
Activitatile implementate au stimulat cetatenia activa, deoarece s-au implicat nu doar tinerii ci si comunitatea in ansamblu. Fiind in zona rurala activitatile nu au ramas izolate sau anonime, ci au luat amploare iar satenii s-au implicat pentru ca au vazut interes din partea organizatie si le-a placut acest lucru. Artele vizuale, pictura a fost un mod de a-i aduna pe tineri, de a descoperi ca prin picture, fotografie se pot exprima, pot fi cetateni activi, pot fi o voce a comunitatii.
Tinerii au constientizat ce inseamna sa protejezi mediul, cum sa traiesti fara sa afectezi solul, cum sa folosesti resursele zonei si sa te bucuri ca resursele ajuta la un trai decent.
Putem spune ca elevii, comunitatea a interactionat foarte bine cu echipa organizatiei si chiar daca unii dintre voluntari comunicau in engleza, acest lucru a fost benefic deoarece copiii si-au dat silinta sa invete engleza iar voluntarii sa invete limba romana. Faptul ca persone straine de Romania si straine de comunitate ( chiar daca erau romani) s-au implicat sa ajute comunitatea din Zmeu, a atras mai multa atentie si simpatie din partea comunitatii, a elevilor, a parintilor, a cadrelor didactice, etc.
Acest proiect a fost o surpriza pentru comunitate, deoarece nu se astepta nimeni ca o echipa sa se implice cu daruire intr-un sat cu romi, departe de oras.
Alte informații puteți obține de la Margareta Herțanu, telefon: 0757146002, e-mail: margaretahertanu@yahoo.com