- comunicat de presa, news release, media release
Comunicat Presa Mediu Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI0073 Dunele marine de la Agigea și a ariei naturale protejate de interes național Dunele Marine de la Agigea – cod 2,366
30 Iunie 2022
Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI0073 Dunele marine de la Agigea și a ariei naturale protejate de interes național Dunele Marine de la Agigea – cod 2,366
Cod MySMIS 152393
Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (A.N.A.N.P.) - în calitate de autoritate competentă care asigură administrarea ariilor naturale din rețeaua națională Natura 2000, împreună cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași în calitate de partener, a demarat în luna aprilie 2022 implementarea proiectului: “Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI0073 Dunele marine de la Agigea și a ariei naturale protejate de interes național Dunele Marine de la Agigea – cod 2,366", Cod MySMIS 152393, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare, Axa Prioritară 4: Protecția mediului prin măsuri de conservare a biodiversității, monitorizarea calității aerului și decontaminare a siturilor poluate istoric, 4.1 Creșterea gradului de protecție și conservare a biodiversității și refacerea ecosistemelor degradate.
Proiectul, al cărui scop constă în îmbunătățirea și menținerea într-o stare de conservare favorabil a două habitate prioritare pentru conservare, precum și a unui habitat și a două specii ce necesită desemnarea de arii speciale de conservare și a două specii ce necesită o protecție strictă, prezente în aria naturală protejată Dunele Marine de la Agigea, este in acord cu Obiectivul Specific 4.1 “Creşterea gradului de protecţie şi conservare a biodiversităţii şi refacerea ecosistemelor degradate” si cu prevederile Directivei 92/43/EEC privind conservarea habitatelor naturale și Directivei 2009/147/EC privind protecția păsărilor sălbatice. Obiectivul proiectului contribuie la atingerea obiectivului specific 4.1 al Axei Prioritare 4 "Protecția mediului prin măsuri de conservare a biodiversității, monitorizarea calității aerului și decontaminare a siturilor poluate istoric" prin promovarea acțiunilor ce conduc la îndeplinirea obiectivelor Strategiei UE pentru Biodiversitate 2020, Cadrului de Acțiuni Prioritare pentru Natura 2020, Strategiei Naționale și Planului de acțiune pentru Conservarea Biodiversității 2014-2020 ce iau în considerare nevoile concrete de protecție a biodiversității din România.
Dezvoltarea cadrului de management pentru aria naturală protejată Dunele Marine de la Agigea și implementarea principalelor activități: măsuri de conservare, inventariere, cartografiere, elaborarea de noi măsuri speciale de conservare a speciilor și a habitatelor naturale, elaborarea planului de management revizuit, întocmirea de studii specifice, realizare de campanii de
informare și de conștientizare a publicului, sesiuni de instruire a factorilor direct/indirect implicaţi în managementul ariei naturale protejate care face obiectul proiectului, vor contribui la îndeplinirea obiectivelor Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, respectiv promovarea măsurilor de conservare a biodiversității în conformitate cu Cadrul de Acţiuni Prioritare pentru Natura 2000, Strategia Europeană pentru Biodiversitate 2020 și cu Strategia Națională și Planul de Acţiune pentru Conservarea Biodiversității 2014 – 2020.
Obiectivul general al proiectului “Îmbunătățirea și menținerea într-o stare de conservare favorabil a două habitate prioritare pentru conservare, precum și a unui habitat și a două specii ce necesită desemnarea de arii speciale de conservare și a două specii ce necesită o protecție strictă, prezente în aria naturală protejată Dunele Marine de la Agigea" vizează implementarea actualelor măsuri de conservare în vederea revizuirii Planului de Management, urmărindu-se astfel asigurarea continuității conservării habitatelor și speciilor pentru care a fost desemnată aria naturală protejată Dunele Marine de la Agigea.:
v Implementarea măsurilor de conservare conform Planului de Management al sitului Dunele Marine de la Agigea (Ordinul MMAP 1078/2016);
v Derularea procedurilor necesare asigurării continuității procesului de conservare a ariei naturale protejate Dunele marine de la Agigea;
v Conștientizarea și educarea publicului larg pentru conservarea ariilor naturale
protejate pe termen lung;
v Întărirea capacității administrative a ANANP pentru asigurarea unui management
adecvat al ariei naturale protejate Dunele Marine de la Agigea.
Obiectivul general va fi realizat prin intermediul a 9 obiective specifice:
SO1. Îmbunătățirea stării de conservare pentru habitatul prioritar 2130 Dune de coastă fixate cu vegetație erbacee (dune gri) și habitatul 2110 Dune mobile embrionare (dune albe) în vederea dobândirii stării favorabile de conservare, prin limitarea dezvoltării speciilor stepice și ruderale, reducerea înțelenirii și a gradului de humificare a solurilor, eliminarea speciilor invazive și limitarea dezvoltării tufișurilor.
SO2. Menținerea stării favorabile de conservare pentru habitatul prioritar 40A0 Tufărișuri subcontinentale peri-panonice (tufărișuri ponto-panonice), prin eliminarea speciilor ruderale și segetale precum și a speciilor invazive și potențial invazive.
SO3. Studierea microclimatului în vederea amplificării procesului de saltație (mișcarea nisipului) pentru conservarea pe termen lung a habitatelor de dune și implicit a vegetației arenicole.
SO4. Îmbunătățirea stării de conservare pentru Testudo graeca prin identificarea și delimitarea hibernaculelor, locurilor de depunere a pontei și a locurilor de hrănire în vederea limitării deranjului și a protejării acestora de prădători.
SO5. Evaluarea populației de Paracaloptenus caloptenoides prin monitorizarea speciilor de nevertebrate și stabilirea măsurilor de conservare necesare.
SO6. Continuarea și diversificarea studiilor pentru conservarea biodiversității în sit prin clarificarea relațiilor dintre clasele de organisme din ecosistemele de dune.
OS7. Revizuirea Planului de Management al ariei naturale protejate Dunele Marine
de la Agigea în vederea asigurării unei stări favorabile de conservare pe termen lung.
SO8. Optimizarea participării active în conservarea biodiversității ca rezultat al creșterii gradului de informare și conștientizare al publicului prin acțiuni directe de educare și informare
SO9. Optimizarea resurselor umane și instituționale în vederea realizării scopului general al planului de management precum și în vederea creșterii gradului de pregătire a personalului ce activează în domeniul Ariilor Naturale Protejate.
Principalele rezultate așteptate ale proiectului sunt:
- Îmbunătățirea stării de conservare pentru habitatul prioritar 2130 Dune de coastă fixate cu vegetație erbacee (dune gri) prin extinderea habitatului cu minim 10 % și creșterea ponderii speciilor arenicole cu minim 20 %. Eliminarea speciilor invazive, stepice și ruderale va permite dezvoltarea plantelor arenicole atât prin creșterea populațiilor cât și prin extinderea suprafeței ocupate cu habitat edificat.
- Îmbunătățirea stării de conservare pentru habitatul 2110 Dune mobile embrionare (dune albe) prin extinderea habitatului cu minim 3 % și creșterea ponderii speciilor arenicole cu minim 20 %. Eliminarea speciilor invazive, stepice și ruderale va permite extinderea acestui tip de habitat și implicit dezvoltarea speciilor de plante arenicole.
- Menținerea stării favorabile de conservare pentru habitatul prioritar 40A0 Tufărișuri subcontinentale peri-panonice (tufărișuri ponto-panonice), prin asigurarea compoziției floristice caracteristice. Având în vedere faptul că acest tip de habitat nu este caracteristic ariei măsurile implementate vor viza, într-o primă etapă, eliminarea speciilor invazive pentru conservarea sa, dar și menținerea în limitele distribuției actuale.
- Dezvoltarea informațiilor pentru vizitatori va permite o educație eficientă a publicului de specialitate precum și o informare - conștientizare amplă a publicului larg. Materialele informative create vor oferii, pe deoparte, posibilitatea explicării detaliate a ecosistemelor de dune și a rolului pe care acestea îl joacă, iar pe de altă parte vor da exemple de îmbinare armonioasă a conservării naturii cu accesul la informație și conștientizarea publicului larg.
Proiectul “Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI0073 Dunele marine de la Agigea și a ariei naturale protejate de interes național Dunele Marine de la Agigea – cod 2,366", Cod MySMIS 152393 se implementează pe o perioadă de 24 de luni și are o valoare totală de 6.455.138,37 lei).
Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare, Axa Prioritară 4: Protecția mediului prin măsuri de conservare a biodiversității, monitorizarea calității aerului și decontaminare a siturilor poluate istoric, 4.1 Creșterea gradului de protecție și conservare a biodiversității și refacerea ecosistemelor degradate.
Pentru mai multe informații și detalii referitoare la proiectul: “Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI0073 Dunele marine de la Agigea și a ariei naturale protejate de interes național Dunele Marine de la Agigea
– cod 2,366" - Cod MySMIS 152393, vă rugăm să vă adresați către:
AGENȚIA NAȚIONALĂ PENTRU ARII NATURALE PROTEJATE (ANANP)
Persoane de contact:
Direcția Programe și Proiecte
Tel: +4021 305 83 90 int . 127,130;
Fax: 021.305.83.99
Email: proiecte@ananp.gov.ro; ananp@ananp.gov.ro
UNIVERSITATEA ALEXANDRU IOAN CUZA DIN IAȘI
Persoană de contact:
Stațiunea Biologică Marină „Prof. Dr. Ioan Borcea” Agigea
Tel: 0241 742940
e-mail: statiunea.agigea@gmail.com https://statiunea-agigea.uaic.ro/