Comunicat Presa Media Publicitate Cele 6 ingrediente cheie ale unei campanii de marketing viral

Cele 6 ingrediente cheie ale unei campanii de marketing viral

Acest articol a fost scris de Sorin, CEO Manager SorinDesign. Dacă doriți să faceți următorul pas în afacerea dvs., vă încurajăm să vizitați SorinDesign.Ro, propulsat de SorinAlmaDesign.

Când spui că ceva „a devenit viral”, spui că s-a răspândit rapid de la persoană la persoană – ca un virus. Scriind acest lucru la începutul anului 2021, nu vom merge acolo, dar ținem cont de imaginea transmisiei rapide a focului, în timp ce citiți mai multe despre ce este marketingul viral, cum se realizează o campanie virală și cum puteți dezvolta un marketing viral strategie pentru marca dvs.

Marketingul viral poate fi considerat o formă unică de marketing din secolul XXI. Acest lucru se datorează faptului că este răspândit în mare parte – și, în multe cazuri, exclusiv – prin intermediul rețelelor sociale.

Conceptul datează de fapt de la mijlocul anilor 90, cu campania Hotmail care oferea adrese de e-mail gratuite noilor abonați. La acea vreme, asta a fost revoluționar. Și, ca rezultat, Hotmail a avut aproximativ un milion de abonați în următoarele șase luni.

Marketingul viral este un tip de marketing cu risc ridicat și recompensă ridicată. Chiar și cu o planificare cât mai atentă, nu puteți garanta că campania dvs. va deveni virală … dar cu siguranță puteți întreprinde acțiuni care sporesc probabilitatea de a face aceasta.

Aruncați o privire la unele dintre cele mai faimoase campanii virale pentru a înțelege cum au funcționat și de ce au funcționat.

Ce înseamnă să devii viral?

Practic, cu o campanie virală, vă bazați pe oameni din afara organizației dvs. pentru a menține campania în viață, împărtășind-o.

Din acest motiv, marketingul viral poate fi una dintre cele mai rentabile strategii de marketing disponibile. Nu trebuie să plătiți nimănui nimic pentru a vă trimite postarea sau pentru a utiliza hashtagul pe care l-ați creat.

Tot ce trebuie să faceți este să introduceți ceva ce oamenii vor să împărtășească și îl iau de acolo.

Iată însă captura: nu puteți garanta niciodată că o campanie va deveni virală. Gândiți-vă la jocul de noroc calculat: îl puteți optimiza pentru succes, dar în cele din urmă nu veți putea decide ce devine viral.

Marketingul viral poate fi un instrument excelent pentru generarea de clienți potențiali, creșterea gradului de cunoaștere a mărcii și consolidarea mărcii dvs. în mintea unui anumit grup demografic.

Exemple binecunoscute de marketing viral:

  • Distribuie o Cola
  • Provocarea galetii de gheata
  • Schițele adevărate ale frumuseții lui Dove
  • Fotografiat pe iPhone X Ediția limitată a lui Cadbury se învârte portocalie

Marketingul viral are multe în comun cu utilizarea memelor în marketingul dvs. De fapt, crearea unui meme – sau utilizarea unuia într-un mod hilar care atrage atenția – este o cale clară către succesul viral.

Doar aveți grijă ca atenția pe care o atrageți să fie o atenție pozitivă, nu negativă. Într-o încercare de comercializare a gherilelor (un frate apropiat de marketingul viral), Adult Swim a apărut în 2007 când titlurile brite snarky lite plasate în jurul Bostonului au fost confundate cu bombe.

Principiile creării unei campanii de marketing viral

La fel ca orice altă strategie de marketing, există principii cheie de urmat atunci când îți răspândești aripile de marcă și devii viral:

  1. Trimiteți sentimentele cu o conexiune emoțională
  2. Faceți-l partajabil
  3. Perfecționează-ți calendarul
  4. Folosiți platforma potrivită, în modul corect
  5. Trebuie să fii unic
  6. Emanați autenticitate

1. Trimite sentimentele cu o conexiune emoțională

Pentru ca campania dvs. virală să se conecteze cu oamenii, trebuie să se conecteze cu ei emoțional. Indiferent de emoția pe care o atinge, cum ar fi compasiunea, nedumerirea, bucuria extatică, dorința de a avea ceva,  … trebuie să lovească oamenii „în simțuri” pentru a-i determina să-l împărtășească.

Acesta este motivul pentru care atât de multe campanii virale implică valori progresive. Nu neapărat puncte de discuție politice, ci idei pro-sociale care îi fac pe oameni să se simtă bine când susțin.

Câteva exemple de campanii virale de succes pentru mesaje includ Întotdeauna cu campania lor #likeagirl, „Mask Up, America” din statul New York și campania WWF din 2008, care a plasat 1.600 de panda de hârtie mache la Paris pentru a atrage atenția asupra numărului de specii în scădere din sălbatic.

Rareori veți vedea o campanie virală pentru un punct de vedere mai conservator, deoarece acestea tind să fie mult mai divizive. Aproape oricine, indiferent de punctele sale de vedere politice, poate ajunge în spatele protejării pandelor de dispariție.

2. Faceți-l partajabil

Materialele dvs. trebuie, de asemenea, să fie partajabile cumva. Partajabilitatea este coloana vertebrală a oricărei campanii de marketing viral.

Poate este prin intermediul unui hashtag, poate prin imagini care pot fi ușor manipulate și reproduse, poate prin oferirea a ceva ce oamenii vor vedea pe ceilalți au și vor pentru ei înșiși. Dacă nu este ușor de partajat, nu poate deveni viral.

Luați, de exemplu, Cronut. În 2013, Dominique Ansel Bakery din New York City a devenit virală când ultima lor creație, cronut (croissant + gogoașă) a ajuns pe social media. Peste noapte, cel mai elegant lucru cu care ai putut fi văzut a fost un cronut, iar traficul către site-ul brutăriei a crescut cu peste 300%. O patiserie este super partajabilă … dacă distribuiți o fotografie, adică.

O altă modalitate de a câștiga vizibilitate virală este de a intra într-o tendință deja virală. Când „rochia” a zguduit internetul în 2015, mărcile mari și mici le-au introdus în marketing aproape imediat. O variantă creativă a fost postarea de pe Dunkin ’Donuts pe Instagram, cu două gogoși asociate cu legenda„ Nu contează dacă este albastru / negru sau alb / auriu, au un gust delicios. #rochia.”

Funcționează deoarece marketingul viral este, în esență, o conversație la nivel mondial. Împărtășirea unei imagini virale implică această conversație, făcându-te parte din „în grup”.

Conceptul unei conversații la nivel mondial și de a intra într-o lungă perioadă de timp precedă marketingul viral pe internet pe care îl folosim astăzi. Este aceeași fundație care ne-a adus cultura memei și poate fi văzută în lozinci și imagini precum Andre the Giant are un Posse (cunoscut mai târziu sub numele de Obey Giant) și o tradiție dezvoltată înainte de lansarea The Blair Witch Project.

3. Perfecționează-ți calendarul

Campania dvs. trebuie să fie la timp. Studiați cele mai recente tendințe în ceea ce funcționează pentru alte companii din domeniul dvs. și în ce se referă publicul dvs. țintă chiar acum, pentru a vă da seama de zeitgeistul în care lansați campania.

Luați-o pe Baby Yoda, de exemplu. Dacă ați fost undeva online în decembrie 2019, fluxurile dvs. au explodat cu imagini ale acelui copil viral verde.

Google Trends este un instrument excelent pentru a vedea tendințele în prezent. Puteți vedea cât de populară a fost o anumită interogare de căutare din 2004, unde în lume este cea mai populară și cel mai important, puteți vedea dacă a ajuns deja la vârf în popularitate.

Indiferent dacă intenționați să vă creați propria campanie virală sau să lucrați la una existentă în eforturile dvs. de marketing, aceste informații vă pot ajuta să vedeți dacă ceva este încă proaspăt, la vârf de maturitate sau deja învechit.

Există, de asemenea, o componentă mai literală în acest sens: postarea la momentul potrivit al zilei, ziua potrivită a săptămânii.

Programați-vă postările pentru ora de vârf a zilei pentru platforma aleasă pentru a vă asigura că cel mai larg public le poate vedea. Cel mai bun moment al zilei pentru postare variază de la platformă la platformă, deci aflați care program de postare funcționează cel mai bine pentru platformele pe care vă aflați.

4. Folosiți platforma potrivită, în modul corect

Astăzi, fiecare marcă este pe rețelele de socializare dacă vrea să ajungă la publicul său și să rămână relevant. Dar nu orice marcă este pe fiecare platformă și nu fiecare platformă este alegerea potrivită pentru campania dvs. virală.

Marketingul viral de succes înseamnă alegerea platformei potrivite pentru campania dvs. – chiar dacă (în mod ideal, când) aceasta traversează alte platforme, alegerea celei potrivite pentru a începe este crucială.

O campanie virală faimoasă care nu ar fi putut avea succes la nicio altă platformă a fost campania #MakeItYours de la Xbox Design Lab, unde i-au cerut jucătorilor să posteze propriile controlere Xbox personalizate pe Instagram.

Instagram există pentru partajarea fotografiilor, deci pentru o campanie care îi determină pe oameni să își personalizeze controlerele Xbox, ceea ce face ca Instagram să prezinte un sens perfect.

Un alt exemplu extraordinar de marketing viral care a câștigat o tonă de tracțiune pe rețelele de socializare a fost tombola Adidas pentru adidașii lor NMD Pitch Black. Sneakerheads adoră Instagram aproape la fel de mult ca și iubitorii de încălțăminte, așa că atunci când Adidas a trebuit să construiască hype pentru NMD Pitch Black, au făcut-o cu un concurs pe mai multe platforme care i-a făcut pe adepții Instagram să urmărească un Snap pentru a obține un număr de telefon ascuns, apoi textul că numărul de telefon pentru a intra la tombolă.

Din mai mult de 16 milioane de adepți Instagram, 100 au câștigat o pereche de adidași – din totalul de 500 fabricate. Prin crearea acestei tombole, Adidas a făcut mai mult decât să promoveze o nouă versiune și să construiască hype – au condus o grămadă de trafic către contul lor Snapchat.

Pe măsură ce vă identificați campania de marketing viral, gândiți-vă pe ce platforme se află adepții dvs. și unde mesajul dvs. ar fi cel mai probabil să fie distribuit.

Pentru o campanie extrem de vizuală, Instagram este alegerea neînțeleasă.

Dar pentru ceva în care videoclipul captează cel mai bine campania dvs., cum ar fi Ice Bucket Challenge, sunteți cel mai bine cu o platformă destinată videoclipurilor precum Youtube sau TikTok (și da, știm că puteți posta videoclipuri pe Instagram … dar există o diferență între un platformă foto unde puteți publica videoclipuri și platforme concepute și optimizate pentru publicarea videoclipurilor).

O strategie cheie pentru succesul marketingului viral este parteneriatul cu influențatorii pe care publicul dvs. îi acordă cea mai mare atenție. Dacă urmăresc anumiți Youtuberi, lucrați cu acei Youtuberi pentru a aprinde focul care va face în mod ideal campania voastră să urle.

5. Trebuie să fii unic

Studiați ce a funcționat, dar nu copiați ce a funcționat. Este o linie fină de mers pe jos, dar când încerci să devii viral, trebuie să fii unic.

Gândiți-vă la modul în care Baby Yoda a explodat pe scena meme-urilor și la modul în care companiile au încercat să-și meargă în vânt, creând versiuni regresate ale mascotelor lor, cum ar fi Baby Mr. Peanut. Le-ați uitat pe toate, cu excepția Baby Yoda, pentru că Baby Yoda a fost primul.

Cât de unic trebuie să fiți depinde de faptul dacă vă creați propria strategie de marketing viral sau pur și simplu sariți pe o tendință virală existentă.

Dacă acesta este ultimul, succesul dvs. depinde de abilitatea dvs. de a vă pune propria tendință memorabilă pe trend, așa cum am văzut Dunkin ’Donuts făcând cu postarea lor inspirată de # thedress.

Crearea propriei campanii virale necesită mult mai multă muncă din partea dvs. Uitați de replicarea a ceva ce s-a făcut înainte – veți cădea.

În schimb, gândește-te la obiectivele tale de marketing. Ce încerci să realizezi cu campania ta virală? Este pentru a promova un anumit produs? Pentru a vă promova marca? Pentru a răspândi un mesaj? Pentru a face un anunț despre marca dvs., cum ar fi un pivot de afaceri sau o nouă siglă?

Metro Trains Melbourne și-a luat mesajul de siguranță viral în 2014 cu videoclipul Youtube și aplicația gratuită Dumb Ways to Die. Și a funcționat, de asemenea! Accidentele feroviare au scăzut cu 21% în urma campaniei.

Având în vedere un obiectiv specific, acționabil, începeți să aflați cum puteți determina oamenii să ia măsurile pe care doriți să le întreprindă.

Pentru o promoție de marcă, acest lucru îi poate încuraja să posteze fotografii cu produsele dvs. și să le eticheteze cu un hashtag.

Pentru un produs nou, acest lucru ar putea însemna distribuirea acestuia într-un mod creativ, cum ar fi prin concurs sau tombolă.

6. Emanați autenticitate

Și, așa cum trebuie să fii unic, trebuie să fii autentic. Oamenii știu când sunt atenți – și dacă publicul tău simte că le faci asta, se așteaptă să devină viral dintr-un motiv greșit.

Amintiți-vă cum am spus că campania dvs. virală ar trebui să provoace un fel de răspuns emoțional, indiferent dacă acesta este râsul, compasiunea, uimirea sau genul de furie care îi determină pe oameni să ia măsuri?

Aceasta este partea care trebuie să fie autentică. Nu poți spune oamenilor ce să simtă; campania dvs. trebuie să provoace răspunsuri autentice.

După ce ați schițat câteva idei rudimentare, testați-le. Colaborați cu echipa dvs. și cu persoanele din grupul dvs. demografic vizat pentru a determina dacă ideile pe care le explorați generează răspunsurile pe care le urmăriți.

Când planificați o campanie de marketing, virală sau altfel, acest tip de date este de aur. Sunt datele pe care le veți utiliza pentru a vă rafina și remodela ideile în campanii complet funcționale.

Când NU TREBUIE să folosești marketingul viral?

Marketingul viral nu este întotdeauna calea de urmat. De fapt, ar putea fi un eșec total dacă obiectivele companiei / campaniei dvs. nu sunt potrivite pentru partajarea virală.

De exemplu, campania „Alăturați-vă conversației” de la Pepsi în timpul protestelor Black Lives Matter a căzut pe deplin.

Să disecăm puțin … de ce a căzut?

Pentru că, deși mesajul intenționat este unul de unitate și înțelegere, imaginea principală a fost interpretată ca banalizarea protestelor prin implicarea protestatarilor, iar forțele de ordine ar putea găsi fericire în Pepsi.

Lecția de aici este: nu încercați să vă conectați la un subiect serios, încărcat emoțional, pentru a comercializa un produs.

Nu înțelegeți greșit asta pentru a însemna că nu puteți utiliza cu succes o campanie virală pentru a atrage atenția asupra unei cauze grave.

Unele dintre cele mai reușite campanii virale din ultimul deceniu, cum ar fi Ice Bucket Challenge și îmi plac sânii! a făcut exact asta.

În concluzie:

  • Campanie pentru a atrage atenția asupra unei cauze grave = da
  • Campania folosind o problemă serioasă pentru a atrage atenția asupra unui produs = nu

Un alt motiv pentru care ați putea dori să evitați marketingul viral este dacă publicul dvs. nu ar răspunde la acesta. Marketingul viral funcționează cu consumatorii Millennial și Gen Z deoarece au crescut cu campanii virale.

Este mai puțin probabil ca consumatorii mai în vârstă să împărtășească imagini virale deoarece petrec mai puțin timp pe rețelele de socializare și pur și simplu nu ar putea fi la fel de interesați să facă parte din campaniile virale ca și copiii și nepoții lor.

Ca și în orice altceva din lumea brandingului și marketingului, trebuie să vă cunoașteți publicul.

Gata pentru transmisie rapidă?

Dacă aveți un produs sau un mesaj nou interesant sau dacă marca dvs. este pur și simplu interesantă în sine și aveți un public care este încântat să facă parte din acesta, o campanie de marketing viral ar putea fi ceea ce vă urcă spre succes instant.

Asigurați-vă că aveți toate ingredientele (în raporturile potrivite, în funcție de marca dvs., de publicul dvs. și de ceea ce încercați să faceți viral) și doar norocul potrivit pentru ca totul să se unească.