Comunicat Presa IT Rețeta creatorului român de software

Rețeta creatorului român de software

  • Comunicat Presa IT

De multă vreme auzim în diverse articole ale marilor redacții, de capacitatea deosebită a programatorilor români de a se face remarcați în activitatea lor, numărul programatorilor ajungând la aproximativ 100 000 în 2019 și în continuă creștere.

Auzim că majoritatea firmelor de IT din România lucrează pentru mastodonți din Statele Unite sau din Uniunea Europeană și chiar Asia, vedem un interes covârșitor în rândul tinerilor de a se orienta către această activitate, explicat cu siguranță de salariile mari din domeniu și facilitățile fiscale oferite de statul român.

Puțin se discută sau se evidențiază din câte am analizat noi, situația întreprinzătorului român în IT care creează aplicații și software-uri pentru piața românească. Auzim rar despre acest fenomen dintr-un motiv financiar evident, că piața românească nu este cea mai mare consumatoare cât creatoare de IT și de aici avem explicația care închide ecuația.

Și totuși avem în rândul antreprenorilor în IT și excepții. Există o mică parte dintre aceștia care creează software-uri și aplicații pentru piața românească. Și cine ne-a atras atenția în acest sens este Ionuț Botorogeanu.

Ionuț a pus bazele unei aplicații foarte cunoscute în domeniul său, care se numește iStoma și care așa cum poate ne-am dat seama din numele său, este o aplicație pentru cabinetele și clinicile stomatologice. Lucrează la ea din 2010, a început singur, lucrând în paralel pentru un angajator francez când a hotărât să lucreze pentru el și mai mult, în interesul unei piețe locale, românești. 

Dacă în 2010 a lucrat singur la această aplicație, acum are 12 angajați care se ocupă de această aplicație, dând naștere în timp unui portal specializat pieței de stomatologie, www.piatastomatologica.ro, loc în care profesioniștii din domeniu își publică și găsesc anunțuri specifice (de angajare, de închiriere etc) domeniului lor de activitate. Mai mult, Ionuț și echipa lui au creat un software pentru tehnicienii dentari și un catalog național pentru toți medicii stomatologi din România care au posibilitatea să se înscrie și să fie vizibili local. 

Ce anume l-a determinat pe Ionuț să lucreze cu piața locală? Necesitatea medicilor stomatologi de a avea un software dedicat și complet. Și mai mult de atât, din ce ne-a spus Ionuț, determinarea sa a crescut și prin sprijinul unor parteneri care i-au prezentat în timp exigențe mai mari.

Fiind o persoană pozitivă, Ionuț l-a luat pe ”DA” în brațe și a implementat, ușor ușor, o aplicație care este acum căutată și în Republica Moldova unde deja sunt clienți de ani de zile ai iStoma, în Italia, Irlanda și în curând Spania.

”Nu ne propusesem să exportăm iStoma însă am avut solicitări din partea unor medici români plecați peste hotare, pentru a instala iStoma. Am considerat primul client ca o întâmplare însă în scurt timp, am primit din ce în ce mai multe solicitări. Așa am ajuns la 1620 de licențe iStoma atât în România cât și în străinătate” ne-a declarat Ionuț Botorogeanu, CEO IDAVA Solutions (creatorul iStoma)

Sigur, este doar una dintre poveștile de succes! Ar trebui să căutăm și să promovăm aceste exemple de antreprenori IT care produc în România pentru România. Aceste exemple sunt rare și credem că ar trebui să le susținem mai mult, să îi încurajăm și să îi facem cunoscuți. Iar pentru cabinetele stomatologice sau clinicile din țară, le prezentam invitația de a descoperi iStoma.