Comunicat Presa Educatie Cultura Stop folosirii elevilor în marketingul politic!

Stop folosirii elevilor în marketingul politic!

                        Asociația pentru Depolitizarea Educației atrage atenția asupra faptului că folosirea olimpicilor pe post de amelioratori de imagine pentru mai marii din Educație, este o formă inacceptabilă de politizare a învățământului care trebuie să înceteze de îndată. Devenită cutumă în peisajul autohton, schema se folosește de decenii: ministrul educației își asumă merite personale inexistente în încercarea de a proiecta o lumină favorabilă asupra sa și a sistemului educațional pe care îl conduce, sistem cunoscut ca fiind furnizor masiv de analfabetism funcțional și mediocritate. Se face în mod evident abstracție de faptul că rezultatele remarcabile se obțin mai mereu prin implicarea și susținerea părinților (meditații, eforturi colosale, contribuții financiare etc) și prin munca asiduă a copiilor respectivi.

                       Condamnăm fără echivoc recentul gest al doamnei ministre a educației de a ”reține” timp de o oră în aeroport elevii merituoși care se întorceau cu un succes educațional major de la o competiție importantă, situație de notorietate reflectată amplu în presa de profil. Abordări ministeriale de acest tip realizate în scopul marcării momentului prin întâlniri  făcătoare de imagine pozitivă, reflectă adânca lipsă de considerație față de performanță și performeri, față de elevi în general, aceștia fiind tratați de la cel mai înalt nivel educațional ca simple obiecte utile în promovarea politică. Nu de poze cu politicienii au nevoie elevii remarcabili, ci de condiții propice pentru învățătură și de susținere constantă, aspecte la care sistemul educațional este deficitar.

                        Cadrul fotografic în care se regăsesc elevii excepționali și ministrul ahtiat după imagine, imortalizează la rezoluție maximă ipocrizia educațională din România. Șirul acestor abordări nefericite este tradițional și transpartinic, momentul gimnasticii pe asfalt făcută de un copil de trei ani pentru amuzamentul unui fost premier, există încă în memoria colectivă.

                        Atragem public atenția că folosirea performanțelor elevilor în acțiuni de marketing politic este în același timp o formă de politizare și una de ipocrizie. De asemenea, interdicția adresată profesorilor care coordonează loturile de elevi olimpici internațional de a transmite informații presei despre performanțele obținute de ei și elevii lor (despre care s-a scris mult în presă), este tot o formă inacceptabilă de politizare cunoscut fiind faptul că ministrul educației are putere de decizie în ceea ce privește componența echipelor de profesori coordonatori de la loturile olimpice. Pe scurt, numele lor se află ”în pixul ministrului”, profesorii care nu îi facilitează acestuia un beneficiu de imagine din rezultatele elevilor excepționali, pot fi oricând excluși din loturile naționale, gradul de control din educație cu ajutorul instrumentelor politice fiind cu adevărat înspăimântător. Având în vedere cele expuse, APDE denunță în mod public anomalia conform căreia în ”România educată” (la nivel declarativ), cariera educațională a profesorilor dedicați poate fi influențată  decisiv în lipsa aducerii unor ”servicii” mai marilor din educație. Politizarea este cancerul educației românești, atitudinea fermă împotriva ei este singurul antidot disponibil!

Zeno Daniel Șuștac,

Președinte Asociația pentru Depolitizarea Educației