Comunicat Presa Educatie Cultura Educatia copilului poate fi influentata de plansele de colorat

Educatia copilului poate fi influentata de plansele de colorat

Poate ca da, poate ca nu… Poate ai crezut ca timpul alocat colorarii unei planse de colorat este unul care are ca scop sa tina copilul ocupat cat timp tu rezolvi din treburile gospodaresti.

Indiferent care este raspunsul la intrebarea noastra, noi iti vom oferi o gama larga de motive pentru care este indicat sa ii oferi copilului planse de colorat pentru a le colora.

Copilul se dezvolta lent, pe parcursul multor ani si, in tot acest timp, ia contact cu o multime de forme geometrice, culori, texturi, mirosuri, locuri, etc. Fiecare dintre acestea isi lasa amprenta asupra copilului pregatindu-l pentru viitor cand va fi nevoit sa recunoasca aceste elemente in diferite situatii. Pentru cel mic, un bloc sau o masina au o importanta vitala. Marimea si forma ii raman in minte si el continua sa asimileze informatii si, cu ajutorul vostru, al parintilor, va incepe sa faca foarte curand asocieri de genul: blocul este mai mare decat masina, blocul este alb ca masina lui tati si multe altele asemenea.

Dezvoltarea mintii copilului se poate face doar prin o continua interactiune intre parinti si copil dar si intre copil si elementele din jurul sau. Aici intervin si plansele de colorat pe care unii le numesc asa, altii le numesc fise de colorat ori desene de colorat. Orice nume alegi, vorbim despre acelasi lucru. Plansele sunt desene in care nu se folosesc culori pentru umplerea spatiului, avand doar contururi. Astfel, autorii planselor lasa copiilor sansa de a aplica culori acolo unde ei considera util.

Gandeste-te cat de important este pentru un copil sa isi coordoneze ochii cu mana si sa urmareasca unde trebuie sa puna verde, de exemplu, si unde sa coloreze cu albastru. El poate avea la dispozitie o imagine deja colorata pe care sa o reproduca. In timp, facand acest lucru de multe ori, copilul ajunge sa aiba simtul culorilor si al dimensiunii, el trebuind sa respecte liniile desenelor si totodata sa identifice vizual spatii clar definite.

Plansele de colorat sunt impartite pe categorii generale. Unele sunt cu animale, altele cu obiecte, altele cu meserii. Copiii pot colora planse cu personaje din desenele animate pe care le vad la televizor sau pur si simplu forme geometrice simple. In acest mod, inca de la varste foarte fragede, cu ajutorul planselor de colorat, copilul poate invata inclusiv sa pronunte anumite cuvinte, cum ar fi numele de animale ori de supereroi. Fetele vor stii, spre exemplu, sa spuna Cenusareasa sau Alba ca Zapada iar baietii vor pronunta din ce in ce mai des cuvinte precum Spiderman, Superman, Mickey Mouse sau masina, pompier ori politist.

Evita plictiseala schimband tipul planselor de colorat

Copiii isi pierd repede interesul pentru orice lucru. Este o practica recomandata sa schimbi tipul planselor de colorat pe care i le dai pentru a le colora cat mai des posibil. In acest mod, copilul nu se mai plictiseste dar, asa cum spuneam mai sus, isi imbogateste inclusiv vocabularul. Daca ii vei da numai planse cu personaje ca Donald Duck sau Spiderman, doar asta va sti sa pronunte.

Cat de frumos este sa il auzi ca spune cuvinte ca : frunza, albina, muncitor, zebra ori girafa? Tu poti profita de acest moment si sa il inveti caracteristicile acestor animale ori insecte. Tie ti se pare normal ca girafa are gatul lung dar pentru un copil nu este un lucru atat de evident, caci el sau ea abia incepe sa isi formeze inventarul de cuvinte si notiuni. Arata-i si explica-i ca zebra are dungi albe si negre, ca Alba ca Zapada are rochia albastra, ca iepurasul este gri si are urechile mari. Lucruri aparent banale dar care au o importanta maxima in copilul de astazi si tanarul de maine. 

Invata copilul sa deosebeasca culorile!

Pentru tine, adultule, culorile sunt ceva la fel de usor precum numaratul: 1, 2, 3… Pentru un copil nu este asa. Trebuie sa dai dovada de inventivitate si rabdare pentru a-l ajuta pe cel mic sa deosebeasca verdele de galben si movul de albastru. Explica-i diferentele si incearca sa revii la o plansa deja colorat cu cateva zile in urma pentru a te asigura ca a retinut culorile folosite la aceasta. Pune copilul sa iti arate culorile pe plansa colorata. Asigura-te ca stie culorile dar acest lucru sa stii ca se obtine in timp, cu rabdare si dedicare totala a parintilor.

Ulterior, cand iesi cu copilul afara, arata-i frunzele adevarate care sunt verzi, soarele care este galben ori portocaliu, cerul albastru si iarba verde. Astfel, universul copilului tau prinde contur si incepe sa aiba sens. Copilul va ajunge destul de repede sa realizeze ca ceea ce vede in plansele sale de colorat sunt lucruri cu care se intalneste afara, cand tu iesi la plimbare cu el sau ea de mana. 

Ai ocazia sa ii vorbesti despre meserii!

Copilului ii este greu sa clasifice lucrurile. Pentru noi, adultii, este usor sa spunem: politisti, asistente, pompieri, etc. Copilul nu poate sa inteleaga pe ce criterii ii clasificam noi.

O idee buna este sa iei o plansa de colorat cu un politist, de exemplu. Explica-i ca se numeste politist deoarece are cascheta, insigna, pistol si baston. La fel poti proceda cu toate celelalte planse de colorat cu meserii. Fiecare, daca te uiti cu atentie, are, sa zicem, o uniforma care ajuta copilul sa identifice grupa din care face parte si anume meseria acestuia.

Prezinta-i copilului natura din jur! 

Tot prin planse de colorat poti ajuta copilul sa cunoasca natura. Cat de simplu este pentru noi sa aratam o frunza sau, mai mult, sa diferentiem diferite frunze dupa forma sau intensitatea culorii. La fel ca la meserii, copilul nu face usor aceste diferente. Cel putin nu fara ajutorul tau. 

Poti lua o plansa de colorat si sa iesiti afara. Arata-i plansa cu o frunza si ia si o frunza adevarata. Arata-i ca cele doua sunt practic acelasi lucru. Arata-i ca au aceeasi forma si culoare. Roaga copilul sa iti arate cu ce culoare trebuie sa coloreze. 

Arata-i ca pomul din plansa lui de colorat este la fel cu copacul din fata casei. Arata-i faptul ca acesta are radacina, tulpina si coroana. Rupe o crenguta si da-i-o sa o analizeze atent. Da-i voie sa atinga iarba sau plantele din jurul sau. Omul este o fiinta complexa si are nevoie de foarte multe conexiuni si de mult exercitiu pentru a realiza tot ce se afla in jurul sau. Profita de fiecare iesire in natura si da-i sa coloreze plansele chiar afara. Arata-i un nor pe cer si da-i, totodata, sa coloreze o plansa de colorat cu un nor. Astfel, va incepe sa vada ca in planse se afla, de fapt, lumea de afara, lumea reala.

Cu siguranta ii citesti povesti la ceas de seara, inainte de culcare. Este foarte sanatos si deosebit de util. Nu doar pentru poveste in sine dar vocea ta linisteste copilul si il ajuta sa doarma bine. In aceste povesti vei mentiona cuvinte ca: printese, castel, print si imparati, regi si regine, capcauni ori zmei, zane si alte produse ale fanteziei noastre.

In acest moment trecem la plansele de colorat cu printese si alte personaje de basm. Explica-i celui mic ca in plansa se afla printesa Rapunzel, de exemplu, despre care i-ai citit aseara povesti. Arata-i ca printesa poarta pe cap o coroana din aur cu pietre pretioase si ca are o rochie lunga, brodata cu fir scump. Explica-i unde sa aseze fiecare culoare cu rabdare si da-i timpul necesar sa asimileze informatiile primite. 

Arata-i si personaje negative cum sunt zmeii sau balaurii. Incearca sa faci legatura intre ceea ce vede copilul pe plansele de colorat si ceea ce i-ai citit de-a lungul timpului. In mintea copilului se produce, treptat, un lucru fascinant si poate imposibil de explicat in cuvinte: incepe sa i se dezvolte imaginatia. Mintea incepe, pornind de la cele zise si aratate de tine, sa mearga mai departe conturand noi imagini si culori. Copilul incepe sa creeze pe cont propriu. Usor, usor, vei vedea ca cel mic se transforma, devenind foarte inventiv, curios si dornic de noi desene de colorat pe care tu, ca parinte, ai datoria sa i le oferi tocmai pentru a-l sprijini in dezvoltarea sa.