Comunicat Presa Arhitectura Design Slobozia - Municipiul cu două edificii religioase mirifice

Slobozia - Municipiul cu două edificii religioase mirifice

Slobozia, orașul din România care se află în Câmpia Bărăganului, traversat de râul Ialomița, reprezintă cel mai mare municipiu al județului Ialomița. Acest oraș a fost de secole întregi un punct important în viața comercială, economică și culturală a zonei de sud-est a țării. O atenție deosebită trebuie dedicată Mănăstirii „Sfinții Voievozi”, fiind cea mai veche mănăstire a Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, precum și Catedralei Episcopale „Înălțarea Domnului”, centrul spiritual al orașului Slobozia.

Mănăstirea „Sfinții Voievozi” Slobozia

Nu există date precise privind anul zidirii, dar cu siguranță se poate spune că primul ctitor a fost de origine grec, din Istanbul, boierul Ianache Caragea. Din păcate, în urma cutremurelor din anul 1627, mănăstirea s-a dărâmat. Domnul Țării Românești, voievodul Matei Basarab a fost următorul ctitor. Acesta a reconstruit în anul 1634 sfântul locaș, ridicând turnul clopotniței, ziduri de apărare și clădirile mănăstirești. Fortificația militară aflată către estul așezământului cu înălțimea de 5-6 metri, avea drept scop apărarea împotriva turcilor dinspre Silistra. Data o știm din actul care datează din 14 septembrie 1634, iar tot în acel an, mănăstirea a fost închinată către Mănăstirea Dohiariu de la Muntele Athos.

În anul 1634 are loc sfințirea mănăstirii de către patriarhul Chiril Lukaris din Constantinopol și Teofil, Mitropolitul Ungrovlahiei, alături de 500 de preoți și domnitorul Matei Basarab și Elena Doamna, soția sa. În urma acestui eveniment, mănăstirea a devenit printre cele mai bogate din țară, datorită moșiilor primite din partea domniei.

Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” Slobozia

Orașul Slobozia are credincioșii săi, care lungă vreme au participat la slujbe la Mănăstirea „Sfinții Voievozi” Slobozia, transformată în timpul comunismului  în biserică parohială. Acest lucru s-a schimbat când pe data de 15 iulie 1992 în Parcul Tineretului a fost pusă piatra de temelie a Catedralei Episcopale „Înălțarea Domnului”. Evenimentul a primit și mai mare importanță datorită prezenței fericitului întru adormire Patriarh Teoctist, precum și a preoților și numeroșilor credincioși.

În anul 1993, a fost înființată Episcopia Sloboziei și Călărașilor, cu sediul la Slobozia Preasfințitul Părinte Nifon fiind numit primul Episcop al acestei eparhii. În timpul acestuia (1994-1999), catedrala a fost ridică până la nivelul turlelor. Continuarea și finalizarea construcției a fost făcută de Preasfințitul Părinte Damaschin, cel de-al doilea Episcop al Sloboziei și Călărașilor. În anul 2003, construirea s-a terminat. Înălțimea Catedralei este de 37 m, lungimea 45 m, lățimea 24 m și 33 m la abside, totalul suprafeței 850 m2, ea reprezentând prima și cea mai mare construcție eclezială din România după căderea de la putere a regimului comunist. Are 7000 m2 de suprafață pictată.

Sfințirea Catedralei Episcopale a fost pe data de 25 martie 2004 de Sărbătoarea Bunei Vestiri la care au fost prezenți doisprezece ierarhi și Patriarhul Teoctist. Cu acest prilej au fost aduse sfinte moaște pentru închinare, iar Patriarhul Teoctist, alături de ceilalți ierarhi au evidențiat prin cuvântările ținute cât de importantă era acel eveniment, în condițiile în care un așa sobor de ierarhi nu a mai fost văzut de la sfințirea Mănăstirii Slobozia, cu Hramul ”Sfinții Voievozi”. Mulți credincioși au asistat la această slujbă cu o deosebită rezonanță spirituală. 

 https://www.daibau.ro/articol/433/slobozia_municipiul_cu_doua_edificii_religioase_mirifice