Comunicat Presa Agricultura Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa a primit în data de 13.09.2023 vizita primei misiuni de evaluare a aderării României la OCDE în domeniul agriculturii

Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa a primit în data de 13.09.2023 vizita primei misiuni de evaluare a aderării României la OCDE în domeniul agriculturii

Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa a încheiat cu succes prima acțiune de prezentare a noilor proiecte dezvoltate la Baza Experimentală Moară Domnească, în față experților Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), D-na. Urszula ZIEBINSKA, D-nul. Francesco VANNI, a reprezentanților Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Dl. Secretar de Stat, Dl. Sorin Moise, precum și a oficialităților Ministerului Afacerilor Externe membrii ai Echipei Naționale  de coordonare.

Acțiunea a fost prilejuită de prima misiune de evaluare a aderării României la OCDE în domeniul agriculturii, discuțiile și evaluările incluzând și Sistemul de Cunoaștere și Inovare Agricolă (AKIS), respectiv identificarea priorităților și colectarea informațiilor despre orientările politice actuale și viitoare în domeniul cercetării agricole și a promovării rezultatelor în activitatea economică a fermierilor.

Pentru evaluarea situației în mod practic, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a inclus în programul experților OCDE, deplasări și vizite pe teren la unități reprezentative.

Țînând cont de planul și de obiectivele de cercetare stabilite în Strategia de dezvoltare a cercetării științifice pe termen mediu și lung 2020 – 2040, precum și de proiectele in care este implicată, Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa a fost selectată că exemplu de bună practică fiind organizată vizita la Baza Experimentală Moară Domnească.

Echipa SCDP Băneasa și-a prezentat activitatea și proiectele în curs de implementare, iar experții și oficialitățile prezente, au apreciat eforturile stațiunii, de a identifica, testa și promova soluții la provocările întâlnite de fermierii pomicoli, toate în contextul schimbărilor climatice și a constrângerilor generate de aplicarea politicilor stabilite prin Pactul Ecologic European, Strategia Biodiversitate precum și prin Strategia „De la fermă la consumator”.

“Suntem deosebit de onorați de faptul că unitatea SCDP Băneasa a fost selectată că exemplu de bună practică de către MADR și apreciem oportunitatea oferită de a prezența experților OCDE și oficialităților române, proiectele unice implementate de SCDP Băneasa în domenii noi: Agrorobotică (Robo-Fermier), Agrivoltaics (InterNet), utilizarea dronelor în pomicultură (Drone Agricole Riagro), precum și cel legat de promovarea lanțului scurt alimentar și a produselor prin proiectul Bio-Arca. În urma prezentărilor, experții OCDE și oficialitățile Române, au apreciat în mod favorabil, direcțiile de cercetare abordate de SCDP Băneasa, precum și eforturile de integrare a temelor studiate, considerând că, proiectele interdisciplinare care țintesc provocările actuale și viitoare ale pomicultorilor, reprezintă un mod de abordare inovativ, ce trebuie susținut și promovat intens de autoritățile responsabile, cu scopul final de a putea fi cunoscute și utilizate de pomicultori.” a declarat Dl. Dr. Ing. Cătălin – Viorel Oltenacu Director al SCDP Băneasa.

Începând cu anul 2018, din momentul reorganizării, SCDP Băneasa a inclus în activitățile specifice de cercetare, teme de actualitate, care utilizează cele mai noi și inovative tehnologii și sisteme de lucru în pomicultură, respectiv Agricultura 4.0, Internet of Things – IoT (Internetul Obiectelor), Inteligența artificială (IA); stații meteo inteligente, utilizarea dronelor și roboticii, precum și integrarea domeniului producției de energie electrică solară cu producția de fructe (Agrivoltaic/Hortivoltaic).

Prin studiierea adaptabilității și cercetări privind ameliorarea speciilor și soiurilor de pomi și arbuști fructiferi pretabili a fi cultivați în zona de sud a României (județele București/Ilfov, Girugiu, Călărași, Ialomița, Prahova), precum și testarea tehnologiilor aplicate în plantațiile pomicole, SCDP Băneasa urmărește identificarea de soluții dedicate fermierilor pomicoli pentru gestionarea efectelor negative produse de schimbările climatice, în special pentru înghețurile de revenire și seceta atmosferică, fenomenee extreme care afectează în ultima perioada semnificativ producția de fructe din sudul României.